Az első "mojito" - a rum története
A rum és a tengerészet kapcsolata messze visszanyúlik az 1600-as évek Karib-térségi cukornádültetvényeire, ahol a brit gyarmatokon termelt cukorból nagy mennyiségű rum készült. Ez a szeszes ital az idők során nemcsak a Brit Királyi Haditengerészet szerves részévé vált, hanem fontos szerepet játszott a kereskedelmi hajózásban is, és gyakran fizetőeszközként szolgált. A hosszú és viszontagságos tengeri utak során a rum gyorsan népszerű lett a tengerészek között, mivel friss vizet tartósítottak vele, és még a skorbutot is segített megelőzni, (ha lime-mal fogyasztották). A tengerészek számára a rum egyszerre volt örömforrás és gyógyszer is. A hagyományos napi rumadag, amelyet a Brit Haditengerészet egészen 1970-ig alkalmazott, a tengerészélet részévé vált, míg végül a korszerű hadihajók és a modern fegyverek kezelése megkövetelte ennek régi a szokás megszüntetését.